نرم استخوان یا راشیتیسم نوعی اختلال اسکلتی است که به دلیل کمبود ویتامین D، کلسیم یا فسفات ایجاد میشود. تأمین کافی این مواد مغذی برای رشد استخوانهای قوی و سالم مهم است. افراد مبتلا به نرمی استخوان معمولاً دارای استخوانهای ضعیف و نرم، کوتاهقدی و کمبود رشد و در موارد شدید دچار تغییر شکل اسکلت بدن هستند.
اصولاً ویتامین D به بدن کمک میکند تا بتواند کلسیم و فسفات بیشتری را از روده جذب کند. شما میتوانید ویتامین D را از محصولات غذایی مختلف از جمله شیر، تخممرغ و ماهی دریافت کنید. بدن شما همچنین در معرض نور خورشید میتواند این ویتامین را تولید کند.
کمبود ویتامین D باعث میشود که حفظ سطح کافی کلسیم و فسفات در بدن شما دشوار شود. وقتی این اتفاق میافتد، بدن شما برای جبران هورمونهایی تولید میکند که باعث ترشح کلسیم و فسفات از استخوانها به خون میشوند. در نتیجه، وقتی استخوانهای شما با کمبود این مواد معدنی ضروری مواجه شوند، ضعیف و نرم میشوند.
علائم و نشانههای این بیماری میتواند شامل موارد زیر باشد:
علامت اصلی نرمی استخوان در بزرگسالان درد و خشکی استخوان است که اغلب با التهاب مفصل اشتباه گرفته می شود. بطور کلی علائم استئومالاسی غیر اختصاصی ( متفاوت در هر فرد) هستنند، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
نرمی استخوان یک وضعیت جدی است و میتواند خطرناک باشد. استخوانهای قوی و سالم اهمیت بالایی در حفظ ساختار بدن و انجام وظایف روزمره دارند. نرمی استخوان به معنای کاهش چگالی استخوان و کمبود استحکام آنها است که میتواند به شکستگیهای آسیبزا و آسیب به سیستم عضلانی و اسکلتی منجر شود.
شکستگی استخوانها، به ویژه در مناطق حساس مانند لگن، ناحیه قرقره، آرنج و مچ، میتواند عوارض جدی را به همراه داشته باشد و نیاز به درمان های بیمارستانی و جراحی داشته باشد. علاوه بر این، نرمی استخوان میتواند منجر به کاهش کیفیت زندگی، محدودیت در حرکت و فعالیتهای روزمره، درد مزمن و عدم استقلال در انجام فعالیتهای روزانه شود.
بنابراین، در صورت تجربه علائم نرمی استخوان یا وجود عوامل خطر مانند سن بالا، تاریخچه شکستگی استخوان، بیماریهای مزمن، کاهش قد و افزایش خطر شکستگی، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا تشخیص دقیق بگیرید و درمان مناسب را برای شما تعیین کند.
ازآنجاییکه نرمی استخوان در بزرگسالان یک بیماری خاموش شناخته میشود، ازاینرو بهتر است افراد زیر به پزشک مراجعه کنند تا درمان آنها سریعتر شروع شود:
کسانی که با علائم خاصی به متخصصین مراجعه می کنند، در ابتدا علائم و نشانه های بیماری در آن ها مورد بررسی قرار می گیرد، سپس سوابق پزشکی وی مورد ارزیابی خواهد بود.
در نهایت با انجام آزمایش خون می توانند میزان بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی در بدن اندازه گیری کنند. مثل ویتامین دی، فسفات و کلسیم.
در مواردی برای ارزیابی وضعیت کبد و کلیه از روش عکسبرداری استفاده می شود.
از مهم ترین راهکار هایی که در جهت پیشگیری از بروز نرمی استخوان از سوی بهترین متخصصین ارائه می شود می توان موارد زیر را نام برد:
فاکتورهایی که میتوانند خطر ابتلا به نرمی استخوان در نوزادان و کودکان را افزایش دهند، عبارتاند از:
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای همه توصیه میشود؛ اما پایبندی به این رژیم میتواند در جهت بروز بسیاری از بیماریها نظیر بیماریهای قلبی، دیابت، بسیاری از انواع سرطان و پوکی استخوان مؤثر باشد. کلسیم مهمترین عنصر برای حفظ سلامت استخوانها است. جالب است بدانیم که هر انسان بالغ باید روزانه 700 گرم کلسیم دریافت کند. ازجمله منابع غذایی دارای کلسیم میتوان موارد زیر را نام برد:
در کنار مصرف کلسیم، ویتامینD نیز بسیار برای سلامت استخوانها و دندانها مهم است؛ چراکه این ویتامین به بدن کمک میکند تا کلسیم غذا را بهتر جذب کند. تمام بزرگسالان باید در روز 10 میکروگرم ویتامین D مصرف کنند. ازجمله بهترین منابع غذایی ویتامین D میتوان به ماهیهای روغنی، گوشت قرمز، جگر، زرده تخممرغ، غلات و غیره اشاره کرد.
البته باید توجه داشته باشید که برای هر بیمار دوز تجویز شده به دقت مورد بررسی قرار می گیرد، و بر اساس وضعیت جسمانی فرد دستور های پزشکی صادر می شود. بنابراین شما نمی توانید روند درمانی خودسرانه ای را دنبال کنید.
یکسری از عوامل در نرمی استخوان نقش دارند که عبارتند از:
🔶️ژن: ابتلای برخی افراد به نرمی استخوان جنبه ارثی دارد که به این موارد راشتیسم ارثی می گویند.
🔶️سن: سن افراد در بروز نرمی استخوان نقش دارد. مثلا برای کودکان باید گفت که این اختلال در رده سنی 6 تا 36 ماه به علت نیاز بیشتر بدن به فسفات و کلسیم بیشتر اتفاق می افتد.
🔶️محدوده جغرافیایی: محل زندگی افراد هم در بروز نرمی استخوان نقش دارد. مثلا در شمال کشور که نور خورشید به علت بارندگی های پی در پی به اندازه کافی وجود ندارد احتمال ابتلا به راشتیسم بالاست.
🔶️رژیم غذایی: نوع تعذیه هم در بروز نرمی استخوان نقش دارد. در رژیم گیاهخواری اگر مصرف لبنیات ،تخم مرغ و ماهی کم باشد ریسک ابتلا به نرمی استخوان افزایش مییابد.
اگر کودک شما علائم نرمی استخوان را دارد بلافاصله با متخصص ارتوپد تماس بگیرید. درصورتیکه این اختلال در دوره رشد کودک درمان نشود، ممکن است در بزرگسالی منجر به کوتاهقدی شدید شود. باید بدانید که در صورت عدم درمان نرمی استخوان، تغییر شکلها میتوانند دائمی شوند.
بنابراین در پاسخ به سؤال آیا نرمی استخوان خطرناک است؟ میتوان گفت خیر، اگر درمان بهموقع انجام شود
© کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به دکتر حسین اکبری اقدم میباشد.