زانوی پرانتزی به شرایطی گفته می شود که زانوها به سمت بیرون خم می شوند. به دلیل وضعیت رحم مادر، وجود این بیماری در آنها بسیار طبیعی است اما کودکی که تا سن سه سالگی این بیماری را دارد باید توسط متخصص ارتوپد معاینه شود. نوزادانی که در رحم مادر مچاله می شوند با زانوهای پرانتزی به دنیا می آیند. و با توجه به الگوی رشد رایج وقتی شروع به ایستادن و راه رفتن می کنند زانوی آنها بیشتر پرانتزی می شود. به این دلیل، تا سن دو سالگی پرانتزی بودن زانوها غیر طبیعی نیست. در بیشتر موارد، با تحمل کردن وزن هنگام راه رفتن و یا ایستادن پاهای کودک شروع به راست شدن می کنند (معمولا بین 12 تا 18 ماهگی). در سن دو تا سه سالگی زاویه ی زانوها برعکس می شود و بیشتر به کجی زانو شبیه می شود و زانوها به سمت داخل کج می شوند.
عوامل و دلایل مختلفی در بروز این مشکل دخیل است. در اینجا به تعدادی از مهمترین دلایل انحنای پا اشاره میکنیم.
برخی بیماریهای استخوانی موجب ناهنجاری پای پرانتزی میشوند و با درمان آنها شکل زانوها و پاها اصلاح خواهد شد. بیماریهایی از جمله:
گاهی دلیل بروز ناهنجاری پای پرانتزی زمینه ارثی دارد و ربطی به عوامل خارجی ندارد، اما نگران نباشید؛ هر علتی که داشته باشد، علم پزشکی و ورزشی به این راحتیها تسلیم نمیشود. این عارضه میتواند با حرکات اصلاحی پای پرانتزی و یا دیگر روشهای درمانی رفع شود؛ در نهایت اگر شدت داشته باشد، راههای زیادی برای درمان آن پیدا خواهد شد.
بعضی از رفتارها و عادات ما میتواند روی شکل بدن و حتی فرم پاهایمان چنین تاثیری بگذارد؛ مثل این مواردی که به آنها اشاره میکنیم.
یکی از راههای تشخیصِ این عارضه این است که در حالت ایستاده، بدونِ منقبضکردنِ عضلات، قوزک پاهایتان را بههم بچسبانید.
سپس فاصله بین زانوهای خود را اندازهگیری کنید. اگر فاصله دو زانوی شما از هم زیاد باشد و یا آنها را مثل حالت کمان مشاهده کنید، ممکن است به این ناهنجاری دچار باشید.
شما میتوانید با نگاهکردن به پاهای خود یا کودکتان بدون جوراب یا شلوار، بینید که آیا دچار این ناهنجاری هستید یا نه، ولی تشخیص نهایی را پزشک میدهد و حتی گاهی لازم است عکس رادیوگرافی هم گرفته شود. مراجعه به پزشک در موارد زیر ضروری است:
اختلال زانوی پرانتزی به سه دسته زیر تقسیم می شود
نوع دیگری از زانوی پرانتزی در سنین بالاتر اتفاق می افتد و در اثر ساییدگی غضروف یک سمت و ایجاد آرتروز در قسمت داخلی زانو یا آسیب های رباط های سمت خارج زانو ، پای پرانتزی ایجاد یا پرانتزی قبلی بدتر می شود.
در کودک در حال رشد بهتر است برای رشد تدریجی پا و درمان آن، عمل جراحی انجام شود. بین جوانان و نوجوانان بالغ، برش و جدا کردن قسمتی از استخوان درمانی برای صاف کردن پاها لازم است. برای تشخیص مکان و اندازه گیری میزان نامتقارنی پاها از اشعه ی ایکس استفاده می شود. وقتی بد شکلی وجود دارد، برش و جدا کردن قسمتی از استخوان با یک صفحه و میله ای که درون پا قرار داده می شود تثبیت می گردد. وقتی کجی پا شدید باشد با یک تثبیت کننده ی خارجی و یا توسط جدا کردن قسمتی از استخوان که توسط تثبیت کننده ی خارجی صورت می گیرد برطرف می شود. با استفاده از عوامل خارجی میله هایی که دراستخوان قرار می گیرند به ساختار خارجی متصل می شوند. در بعضی موارد، پرانتزی بودن پا باعث می شود که یک پا کوتاه تر از پای دیگر باشد، برای حل این مشکل می توان از جراحی برای بهبود و صاف کردن پا بهبود استفاده کرد.
درمان پای پرانتزی به علت آن بستگی دارد، ابتدا دلیل آن تشخیص داده میشود و سپس درمان مناسب اتخاذ میشود.
در صورتی که در زمینه زانو و پای پارانتزی سوالی دارید می توانید با دکتر حسین اکبری اقدم متخصص ارتوپدی و فوق تخصص جراحی زانو مطرح کنید.
© کلیه حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به دکتر حسین اکبری اقدم میباشد.