دکتر حسین اکبری اقدم

فلوشیپ فوق تخصص ارتوپد زانو

پی آر پی زانو چیست و چه کاربردهایی دارد

ی آر پی زانو یکی از موثرترین روش‌های درمانی است. این روش با اثرگذاری 85 درصدی در سال‌های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته ‌است. اگر روش‌های ابتدایی درمان مانند فیزیوتراپی کمکی به کاهش درد و بهبود وضعیت مفصل زانو نکند، در این صورت PRP یکی از بهترین گزینه‌ها برای به تعویق انداختن انجام عمل جراحی خواهد بود.

پی آر پی زانوچیست؟

پی آر پی زانو و یا (Platelet Rich Plasma) یک روش درمانی جدید برای بهبود آسیب‌های زانو است. PRP حاوی مقادیر زیادی پلاکت است. پلاکت بخشی از خون است که با وجود فاکتورهای رشد و پروتئین، در بازسازی و ترمیم بافت آسیب دیده، بهبود عملکرد مفصل و عضلات و کاهش درد محل آسیب، بسیار تاثیرگذار است. در این روش از پلاکت‌های خون بیمار استفاده می‌شود. بنابراین یک درمان بسیار ایمن بدون بروز واکنش‌های آلرژی و انتقال هر گونه بیماری است.

پی آر پی مناسب چه کسانی هست؟

پی آر پی مناسب افرادی هست که برای درمان‌های ابتدایی مانند استراحت و فیزیوتراپی برای بهبود وضعیت آنها موثر نبوده و قصد به تاخیر انداختن عمل جراحی را دارند. همچنین این تکنیک مناسب افراد جوانی است که در مراحل نخست بیماری به سر می‌برند.

به طور کلی نمی‌توان گفت انجام پی آر پی زانو برای چه کسانی مضر است. اما می‌توان گفت این روش درمانی برای چه کسانی بهترین نتیجه را دارد. به همین دلیل قبل از شروع درمان به این روش به موارد زیر توجه می‌شود:

  • سن: افراد در سنین مختلف واجد شرایط درمان با PRP هستند
  • وضعیت خون: افراد با گروه خونی مختلف محدودیتی برای درمان با این روش ندارند، اما اگر پلاکت خون بیمار پایین‌تر از حد نرمال باشد باید معاینات لازم انجام شود.
  • سلامتی: افرادی که از سلامت کافی برخوردار هستند، پاسخ بهتری به درمان خواهند داد. برای مثال افرادی که سیگار مصرف می‌کنند، و یا بیماری‌هایی مانند دیابت، تیروئید، سرطان و یا به سایر بیماری‌های مزمن دچار هستند، کاندیدای مناسبی برای PRP زانو نخواهند بود.

مراحل انجام پی آر پی زانو

در عمل پی آر پی زانو، پس از نمونه‌گیری مقدار کمی خون از بیمار، خون را در یک دستگاه سانترفیوژ قرار می‌دهند تا با چرخش خون در این دستگاه با سرعت بالا، پلاکت‌ها از سایر سلول‌های خونی مانند گلبول‌های قرمز جدا شوند. سپس پلاسمای غنی از پلاکت که حاوی پروتئین‌های مختلفی به نام فاکتور رشد است، مجددا به زانو فرد تزریق می‌شود تا سبب بهبود و تحریک بازسازی محل آسیب گردد. با توجه به میزان آسیب دیدگی، ممکن است پلاسمای غنی از پلاکت در مقادیر مختلف و طی یک تا چند جلسه به بیمار تزریق شود. تمام مراحل آماده‌سازی و تزریق پلاسما در مطب پزشک و حدودا طی نیم ساعت انجام می‌شود.

بعد از انجام پی آر پی زانو بیمار احساس درد خفیف تا متوسط در ناحیه زانو دارد. تحمل این میزان درد طبیعی بوده و نشان دهنده شروع فرایند بهبودی همزمان با سازگاری بدن با ماده تزریق شده است. طی ساعات پس از تزریق، بهتر است با نوشیدن مقادیر زیاد آب و مایعات دیگر بدن خود را کاملا هیدراته نگه دارید.

آیا تزریق پی آر پی در زانو خطرناک است؟

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد از آنجایی که در عمل پی آر پی زانو از خون بیمار استفاده می‌شود ریسک‌های بیماری و آلرژی به صفر می‌رسد. به طور کلی این روش به عنوان یک درمان ایمن و سالم شناخته شده و خطرات ناشی از تزریق بسیار محدود و کمتر از 1% است.

ریکاوری و یا مدت زمان بهبودی پس از پی آر پی زانو، نسبتا سریع است. درد و تورم در ناحیه تزریق پس از 3 تا 7 روز کاهش یافته و طی سه تا چهار هفته بعد از آن نیز، درد محل تزریق به میزان قابل توجهی کم می‌شود. طی سه تا شش ماه پس از تزریق با بهبود آسیب‌های موجود در مفصل عملکرد زانو افزایش خواهد یافت.

عوارض پی آر پی زانو چیست؟

عوارض احتمالی PRP زانو شامل آسیب به اعصاب اطراف محل تزریق، عفونت، آسیب به بافت و درد شدید در ناحیه تزریق، می‌شود. خوشبختانه در صورتی که پی آر پی زانو، توسط متخصص خبره و با مهارت کافی انجام شود عوارض احتمالی آن بسیار محدود است. بهتر است با مراجعه به بهترین جراح زانو در تهران دکتر حسین اکبری اقدم ریسک عمل و عوارض ناشی از آن را کاهش دهید.

بهترین مرکز پی آر پی زانو در تهران کجاست؟

بهترین مرکز پی آر پی در تهران با بهره گیری از پزشکان متخصص و با تجربه و با استفاده از کیت‌های مرغوب به درمان بیماران با مشکلات مفصلی مختلف کمک می‌کند. دکتر حسین اکبری اقدم با توجه به تجربه ای که در این زمینه دارد آماده خدمت رسانی به شما عزیزان از اقصی نقاط کشور می باشد.