عقب زدگی زانو
وقتی تغییر شکلی در مفصل رخ می دهد و زانو به عقب کشیده می شود به این حالت ژنو رکورواتوم گفته می شود در این تغییر شکل مفصل تیبیوفمورال بیش از حد کشیده می شود.به بیانی کشش بیش از حد و عقب زدگی زانو را ژنورکورواتوم گویند. این اختلال در افرادی که به شلی رباط مبتلا هستند و همچنین زنان شایع است. که می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. اگر اختلال ژنو رکورواتوم پیشرفت کند امکان ایجاد درد درزانو و آرتروز وجود دارد.
در این مقاله به این موارد پرداخته می شود:
🔶️انواع ژنو رکورواتوم
🔶️ اقدامات احتایاطی
🔶️پیشگیری از عقب زدگی زانو
در عقب زدگی زانو کشش طبیعی این عضو افزایش می یابد. این در حالیستکه دامنه حرکت مفصل زانو در بزرگسالان از 0 تا 135 درجه است. و کشش کامل زانو نباید از 10 درجه بیشتر باشد.
✅️انواع ژنو رکورواتوم
عقب زدگی زانو سه نوع است که عبارتند از:
🔶️عقب زدگی که از تغییر شکل چرخشی خارجی ناشی می شود که به معنی پاشنه بلند است . در این حالت قسمت جلویی پا به سمت داخل است و پا در حالت راه رفتن در حالت اکوئینوواروس باقی میماند.
🔶️عقب زدگی که از تغییر شکل چرخشی داخلی ناشی می شود. این حالت وقتی رخ میدهد که قسمت جلویی پا به خارج بچرخد و فرد را مجبور به کشش بیش از حد زانو کند.
🔶️عقب زدگی که از تغییر شکل غیر چرخشی ناشی می شود . در این حالت که به معنای موقعیت غیر طبیعی زانو است پا و مچ پا به طور طبیعی عمل میکنند.
✅️اقدامات احتیاطی
اقداماتی که بیماران مبتلا به عقب زدگی باید انجام دهند عبارتند از:
🔶خودداری ️از فعالیتهایی که احتمال فشار بر زانو افزایش می دهد
🔶 پیگیری ️مستمر برنامه فیزیوتراپی
🔶️مراجعه منظم به پزشک جهت معاینه بالینی
✅️پیشگیری از بروز یا تکرار اختلال ژنو رکورواتوم
ابتلا به عقب زدگی زانو یا جنبه ژنتیک دارد یا به دلیل آسیب رخ دهد، لذا نمی توان از وقوع یا عود این اختلال جلوگیری کرد. اما راهکارهایی چون استفاده از بریس ، ارتز و توانبخشی کمک می کند که کشش بی از حد مفصل زانو محدود شود.