🔶️علت و شدت علائم زانوی ضربدری نقش عمده در درمان این اختلال دارد. مثلا اگر راشیتیسم علت ایجاد زانوی ضربدری باشد، پزشک متخصص احتمالاً جهت کمک به بازگشت میزان طبیعی ویتامین D و کلسیم دربدن این مواد را تجویز میکند.
🔶️اگر درد با مصرف داروهایی مانند ناپروکسن تسکین پیدا نکند، پزشک متخصص ممکن است اقدام به تجویز داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی کند.
یک برنامه درمانی معمولی شامل یک یا چند مورد از موارد زیر است:
🔶️کاهش وزن: افزایش وزن و چاقی فشار زیادی روی زانوها ایجاد و ژنووالگوم را بدتر می کند. در این حالت یک برنامه کاهش وزن زیر نظر پزشک کمک کننده است.
🔶️ورزش و فیزیوتراپی: ورزش درافراد مبتلا به ژنووالگوم به تنظیم مجدد و تثبیت زانو کمک می کند. به این صورت که راه رفتن بیمار توسط فیزیوتراپ و پزشک ارزیابی شده و تمریناتی جهت تقویت عضلات پا و ران پیشنهاد می شود. کششهای خاص هم در تسکین علائم مفید است. تمرینات تقویتی ساده مانند بالا آوردن پا در حالت نشسته یا دراز کشیده می تواند کمک کننده باشد. اضافه کردن وزنههایی روی پا هم موثر است.
🔶️ارتز: استفاده از بریس و اسپلینت هنگام شب جهت اصلاح راستای پاها تجویز میشود. این بریسهابه ویژه برای افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به زانوی ضربدری دارند مفید است. بریسی که به کفش متصل است و شبها از آن استفاده میشود، وظیفه اش هل دادن زانو به بالا برای قرار دادن آن در وضعیت صحیحش است. گاهی اوقات نیاز است که این بریسها با قالبگیری از پای خود بیمار ساخته شوند. شایان ذکر است:برای کودکانی که ژنووالگوم آنها تا 8 سالگی برطرف نمیشود، بریس یا آتل ممکن است به رشد استخوان کمک کند.
🔶️کفش و کفی طبی: افرادمبتلا به ژنووالگوم میتوانند کفشهایی با کفی تکیهگاه قوس بپوشند. این وسیله در داخل کفش و یا در زیر کفش قرار میگیرد. در برخی موارد میتوان در این کفشها از پد قوس کف پا که آن هم کار اصلاح وضعیت قرارگیری استخوانهای پا نسبت به یکدیگر را انجام میدهد استفاده کرد. کفیهای تهیه شده از قالب پای مبتلایان به عارضه ژنووالگوم، کفیهایی هستند که به اصلاح حرکت غیرطبیعی مچ پا و توزیع وزن قرار گرفته بر روی مچ پاهای این بیماران کمک میکنند. خصوصاً در مواردی که کف پا از ناحیه پایین قوزک شدیداً به بیرون چرخیده است. این کفیها باعث ثبات مچ پا میشوند و مواردی از عدم تعادل که میتوانند باعث آسیب شوند را اصلاح میکنند.
🔶️عمل جراحي: وقتی ژنووالگوم شدید است یا وقتی ورزش برای تسکین درد و تثبیت زانو کافی نیست،متخصص روش جراحی را توصیه می کند. برای افراد جوانتر یک صفحه فلزی کوچک که در زانو قرار داده میشود میتواند به رشد آینده استخوانها کمک کند. این روش جزئی را جراحی رشد هدایت شده مینامند. پس از اصلاح رشد استخوان، صفحه برداشته میشود. بزرگسالان ممکن است از استئوتومی بهره ببرند. در این جراحی از صفحات فلزی دائمی برای یکنواخت نگه داشتن استخوان ها استفاده می شود. که میتواند استخوان های پا را تنظیم کرده و زانوها را مرتب کند. جراحی تعویض مفصل زانو نیز برای افراد مسن یک روش مناسب است.