اگر در مفصلی درد شدید احساس شود و یا دامنه حرکتی آن محدود گردد با تشخیص متخصص ممکن است به آرتروپلاستی (arthroplasty) یا تعویض مفصل که نوعی جراحی ترمیمی است احتیاج شود. این نوع جراحی برای کاهش درد و یا افزایش دامنه حرکتی در مفصلی که حرکتش محدود شده انجام می پذیرد.
🔶️حال ببینیم هدف تعویض مفصل زانو چیست؟
هنگامیکه که زانو براثر ساییدگی و آرتروز، روماتیسم و یا تخریب سطح مفصلی دچار درد می شود #تعویض مفصل زانو روشی است برای کاستن ازین درد. همچنین بدست آوردن دامنه حرکتی مناسب و اصلاح تغییرات ایجاد شده در زانو از دیگر اهداف تعویض مفصل در این عضو به شمار می رود.
آرتروپلاستی به چند دسته تقسیم می شود؟
انواع آرتروپلاستی عبارتند از:
🔹️ تعویض کامل مفصل : در این نوع آرتروپلاستی هر دو#سطح مفصلی با مواد مصنوعی جایگزین میشوند.
🔹️ تعویض نیمی از مفصل : در این روش مواد مصنوعی فقط در یک طرف سطح مفصلی جایگزین میشود.
🔹️قرار دادن رباط در بین دو سطح مفصلی یا به عبارتی Fascial Arthroplasty .
🔹️برداشتن استخوان دو سطح مفصلی بدون اینکه چیزی به جای آن قرار داده شود که اصطلاحا به آن Excisional Arthroplasty گفته می شود.
گفتنی است: از میان انواع آتروپلاستی که در بالا بدانها اشاره شد نوع اول ،متداول ترین آرتروپلاستی است که امروزه انجام میشود و #عمل جراحی تعویض مفصل نام گرفته است.
🔶️علت انجام تعویض مفصل
وقتی درمانها یا راهکارهایی مانند داروهای ضد التهاب،داروهای مسکن،کاستن از فعالیتهای دردناک،استفاده از وسایل کمکی مانند عصا برای پیادهروی،فیزیوتراپی،#تزریق مفصلی کورتیزون،تزریق مکمل روانساز (Viscosupplementation) برای کاهش درد مفاصل،کاهش وزن (برای افراد چاق)،ورزش و بهبود وضعیت سلامتی برای بهبود آسیب دیدگی مفاصل در بیماریهایی چون #آرتروز انجام شده ولی نتیجه بخش نبوده، عمل جراحی تعویض مفصل انجام میگیرد.
🔶️زمان انجام تعویض مفصل
علتهای زیادی وجود دارد که سبب احساس درد مفصل و ناتوانی بیمار می شود و وی را مجبور می کند که برای انجام تعویض مفصل اقدام کند. این علل عبارتند از: آرتروز، شکستگیهای قدیمی ،روماتیسم، هموفیلی و بیماری های متابولیک که سبب آسیب غضروف مفصلی و ایجاد درد می شوند.
چه مدت پس از عمل زانو می توان راه رفت؟
از جمله سوالاتی که در مورد عمل تعویض مفصل زانو پرسیده میشود این است که بیمار چند روز پس ازعمل می تواند راه برود؟
در پاسخ با این سوال باید گفت: پس از روز اولی که بیمار عمل پروتز زانو انجام داده لازم است برای مدتی بر روی پاهای خود ایستاده و کمی حرکت کند. لازم به یاداوری است در این نوع جراحی، بیمار به استراحت طولانی نیاز چندانی ندارد. برعکس، هر چه قدر بیمار تحرک داشته باشد سریعتر بهبود پیدا می کند.
البته منظور این نیست که از فردای عمل بیمار شروع به راه رفتن کند، چون این کار عملا امکان ندارد!
بیمار حداقل برای دو هفته به عصا نیاز دارد و ممکن است تا یک ماه راه رفتن برایش دشوار باشد. ولی اینکه می گوییم تحرک داشته باشد یعنی بیمار هر یک ساعت، چند دقیقه بر روی پاهایش راه برود تا زانو خشک نشود.
ولی خم شدن زانو باید با مشورت و تمرین های پزشک انجام پذیرد.